Blog
-
Telpost boek
16 april 2012onlangs, tweede paasdag weer naar de Telpost in Millingen geweest.
Om een reden..het uitdelen van het nieuwe telpostboek.
22 kunstenaars hadden in 2010 en 2011 een werk en expositie periode van 11 dagen. Dit alles in het boek met interviews, beeldmateriaal en foto's van de omgeving samengebracht.
Lees meer >> | 2152 keer bekeken
-
Buddy bear klaar!
16 april 2012de Beer is beschilderd en gebracht naar Berlijn, in mijn volkswagentje mocht hij liggend mee.
de uitleg bij de beer:
Op de beer heb ik vissen, water en golven geschilderd, die verwijzen naar het vele water en het waterleven in Nederland. De twee gezichten die elkaar aankijken staan symbool voor het contact dat de Nederlandse bevolking aangaat met de ander: de ontmoeting tussen mensen.
Het groene gras is in Nederland terug te vinden in de vele weilanden die om de boerderijen liggen. En natuurlijk zijn bloemen - op beide poten terug te vinden - ook typisch Nederlands. Voor mij staan ze ook voor de hartelijkheid en optimisme.
Op de rug van de beer staat een vlinder, symbool voor de vrijheid en het reislustige dat bij vele Hollanders in het bloed zit. In Nederland is er voor de mens ook de kans en mogelijkheid om tot bloei en groei te komen, zoals de vlinder, de grassprieten en de bloemen dat ook laten zien op de beer. In de schildering is dynamiek en beweging te zien, iets dat voor mij ook bij Nederland hoort.
Met plezier heb ik deze opdracht vervuld. Ik kan me erg vinden in het het idee van de vrolijk beschilderde beren die in eendracht naast elkaar staan en die namens de kunstenaars een boodschap van vrede en tolerantie uitdragen. En daar zet ik graag mijn talent voor in!
Lees meer >> | 2074 keer bekeken
-
Buddy Bear
9 januari 2012Tussen de kerst en oud&nieuw kwam hij aan. Een grote kartonnen doos op de oprit. helemaal uit Berlijn komen reizen naar Ottersum....mijn nieuwe huisdier..;-)
hij komt een kleurtje bij me halen, hij wil versierd worden door mij! de eerste voorzichtige lijnen staan al op zijn buik..ja, ik heb het over de buddy bear uit Berlijn. Een beer afkomstig van een stichting die kunststof beren over de wereld laat reizen om de boodschap van vrede en eenheid uit te zenden. Ik mag voor Nederland de beer beschilderen. Spannend! welke kleuren, welke onderwerpen? enige opdracht is dat het thema Nederland moet hebben..ga aan de slag aankomende weken..heel benieuwd wat het wordt!
Lees meer >> | 2142 keer bekeken
-
Telpost Millingen
3 augustus 20103 augustus 2010
Ik heb aan een bijzonder project mogen meedoen. 11 dagen in de telpost werken en zijn in Millingen.
Een uitkijkpost dat voorheen diende voor het waterschap om de schepen te tellen en nu in dienst staat van kunstenaars om te laten ontstaan wat de omgeving daar aan de kunstenaar brengt.
Lees meer >> | 2394 keer bekeken
-
Bijzonder bezoek in kerkje Persingen
21 juni 2010Vogels
Het is opvallend, vorig weekend schilder ik een witte vogel op het doek, hij kijkt precies richting raam. Twee dagen later, een afdruk van het silhouet van een duif op het raam. Veertjes zijn nog te zien, het snaveltje, zijn lijf, de vleugels. Patsboem tegen het raam gegaan. Zo op de grond voor het atelier neergevallen. Wilde de duif naar binnen? voelde hij zich aangetrokken door de vogel op het doek. Ja, als ik wil, kan ik er allerlei betekenis aangeven...
Lees meer >> | 2288 keer bekeken
-
Telpost Millingen
16 juni 2010Wauw!
Net terug van een ritje naar de Telpost in Milingen. Ik trof het want Marjorie Slooff, ook een kunstenaar uit Nijmegen zat net aan de waal in het avondzonnetje haar picknick te verorberen. Ja, doe mij ook maar een stokbroodje met brie. Wat een plek!
Deze zomer van 24 juli t/
Lees meer >> | 2346 keer bekeken
-
Art Laren
16 juni 2010Net de laatste sokkel weer op zijn plek in mijn huis. Toch altijd weer heel wat heen en weer gesjouw. Maar...zeeer de moeite waard. Wat een goede en leuke opzet!
Kunst op de Brink in het centrum van Laren. Gelukkig was het weer prima en de opkomst enorm. In de stand van de beeldentuin Oudenhove was het af en toe gewoon file.
Lees meer >> | 2125 keer bekeken
-
oezbekistan 1
16 april 2010Eerste bericht uit Oezbekistan, geschreven in oktober 2009
Ik leef hier met Lekim en zijn familie, hij is een bekende kunstenaar, hier in Oezbekistan en ver erbuiten. Hij is erg aardig, ik mag hem graag, ook al kunnen we niet veel uitwisselen. Hij spreekt een paar woorden Duits. Verder lachen we naar elkaar.
Hij maakt mooi werk met Aziatische invloeden. Oeigoer is hij van origine. Hij maakt grote en kleine olieverfdoeken waarop hij ook veel tekent met fijne penselen. Bijna als Chinese lijntekeningen. Hij vertelde me ook dat hij een opleiding heeft gedaan in China om deze tekenkunst te leren, bovendien is het ook een techniek die bij de Oeigoeren gebruikt werd.
Hij heeft een zoon van 29 die ook hier in huis woont. Vader en zoon delen samen een atelier, daar mag ik nu gebruik van maken deze week. Het is een sfeervolle redelijk kleine ruimte met hoog plafond. Een inspirerende plek waar ik nu stenen van de oever naartoe heb gesjouwd om ze te kunnen beschilderen. Ik heb plezier in het project.
Lekim en zijn vrouw zijn erg rustig en vriendelijk. Ze leven ontspannen zover ik het kan inschatten. Geen stress, ieder z'n eigen bezigheden en ritme. Ze zijn meer gevoelsmensen, niet veel woorden, wel een wereld van verbeelding en creatieve processen intern. Voel me er prima thuis, alleen moet ik helaas best wel wat om hulp vragen, maar ik geloof dat ze me graag helpen.
Blijkt nu dat ze het thema van de Biennale hebben veranderd...het was 'muren'. Maar omdat velen letterlijk met afbeeldingen van muren aankwamen is het nu veranderd in antropologisch landschap.. veel interassenter vind ik, en ik al die tijd maar peinzen over muren...
Heb ook kennis gemaakt met de directeur van de bienale een bekende kunstcriticus hier maar ook ver daar buiten.
een heel ander type. Meer intellectueel, geen kunstenaars type, alhoewel hij er duidelijk wel zijn hart aan verpacht heeft. Zijn dochter, Adolya, is er ook nu. Ze leeft in engeland en spreekt dus goed engels. Ze helpt met de organisatie, vooral met de contacten en vertalingen. Een hele snelle vlotte jongevrouw, praat en beweegt veel, bijna op z'n amerikaans qua manier van contacten. Qua humor vinden we elkaar wel, ze heeft me mee uitgenomen naar het centrum om er rond te kijken. Fijn om uit te wisselen met een meer westers georienteerd iemand. Ze gaat me helpen bij het vinden van Oezbeekse meiden in de stad voor mijn Turkistan remake project.Gisteravond bij Akbar, de organisator, wezen dineren. Wodka had ik als cadeau meegenomen uit moskou, werd goed ontvangen. We hebben een leuke avond gehad, geproost op een goede biennale dit jaar, voelde me welkom als eerste aangekomen gast. Het eten was heerlijk, ze deden verder niet aan etiketten, dus dat was voor mij wel lekker makkelijk.
De stad is heel rustig, brede straten, ruim opgezette pleinen en parken. De gebouwen zijn enorm kollosaal. Russische erfenis.
Redelijk kille gebouwen, opgeblazen groot en van veel beton, het past eigenlijk niet zo bij de mensen, vind ik.
Ben ook op de markt geweest, alles is behoorlijk keurig, schoon en gestructureerd. Groente netjes opgestapeld en alles op schalen. De verkopers zitten bij hun waar en wachten op de klanten. Het lijkt of ieder hier alle tijd heeft, zal het het effect van het communisme zijn? ik kan me voorstellen dat dat nog voelbaar is, geen 'haantje de voorste' politiek, wat wellicht wel meer bij een kapitalistisch systeem in werking treed.
Er lijkt ook weinig bussiness, handel en concurrentie te zijn. Weinig multinationals en schreeuwerige uithangborden vol reclame in de stad. Geen mc Donalds, Ikea's etc., Wel veel burocreaucratie, vooral gemerkt met het verkrijgen van een visum en de goedkeuring voor mijn verblijf in Tahskent.De mensen zijn kalm, ze lopen in alle rust over straat. Geen geschreeuw, geen ge-ren, of gelach, geen discussies, het heeft ook een rustgevend effect op mij. Mooie gezichten, velen met van die rechte neuzen zoals ik ook in mijn beelden maak. Oosterse en Turkse trekken, vaak krachtige heldere ogen en donkere wenkbrouwen en haren. Er leven ook vele verschillende nationaliteiten in deze stad: Oezbeken, Russen, Tadzjieken, Kazachen, Tataren, Kirgiezen en Zigeuners. Er is relatief weinig discriminatie schijnt.
Ik voel me goed hier en verheug me op de biënnale. Leuk om er al eerder te zijn en zo al contact te kunnen maken met de organisatie en kunstenaars.
Voelt een beetje zoals in Thailand, de periode dat ik op de academie aan het werk was. Uitwisselen met andere creatievellingen, geïnspireerd raken en cultuur opsnuiven.
Het weer is trouwens ook fijn, zo’n 25 graden, strak blauwe lucht elke dag, geen wind, maar lekker fris, geen klamme atmosfeer zoals in de tropen, maar een woestijnklimaat.
Tot zover, Groetjes LieuwkeLees meer >> | 2224 keer bekeken
-
Oezbekistan 2
8 april 2010Een tekst in oktober 2009 geschreven. Een verslag van mijn verblijf in Tashkent in Oezbekistan voor de Biennale.
Op mijn bed in mijn luxe hotelkamer neem ik de tijd te schrijven. Inmiddels alweer twee weken hier. Waar te beginnen? Ben sinds woensdagavond verhuisd van het huis van Lekim, een Oezbeekse kunstenaar waar ik te logeren was, naar het hotel, waar de andere Biënnale deelnemers ook verblijven. Heb t/Lees meer >> | 2425 keer bekeken
en wat houdt dat in? een kunstenaarsleven..
29 maart 2010Dag,
een blog, het woord, ja ik heb er wel eens van gehoord.
Het lijkt me leuk af en toe wat te vertellen over wat mijn werk inhoudt.
Afgelopen weekend ben ik bij mijn neef (9) in Zutphen geweest. Hij wilde dolgraag een muurschildering. We hadden al vaker gefantaseerd wat het dan kon worden op zijn muur. Aangezien hij genoeg fantasie heeft, en ik ook, hadden we al snel veel leuke plannen. Zaterdag kwam ik aan met een doos vol verf, kwasten en boeken. We hebben een kwartiertje gebrainstormd, wat wilden we op de wand en hoe? Wat gebladerd in platenboeken en schetsen gemaakt. We zagen het voor ons; vijf ramen met elke een andere wereld. Maten op de wand gezet en daarna de schetsen erop getekend. We hebben er hard aan gewerkt en nu kan hij genieten van die vijf mooie platen. Het vissen aquarium, de prehistorie, het tropische eiland, het futuristisch leven en de nacht met de kabouters die de slaap komen brengen. Hij had veel goede en originele ideeen die we vorm hebben kunnen geven. Hij was geheel betrokken bij het project en heeft van begin tot eind meegewerkt. Het vissenaquarium heeft hij zelf getekend. Met groot enthousiasme kwam de ene vis na de andere uit zijn hand tevoorschijn. Van schildpad tot een verliefd vissenstelletje. Hij heeft de zoektocht naar een goed resultaat geheel meegemaakt. Wat betekent balans in een schilderij? welke kleuren kies je? welke compositie kies je? Het was heerlijk om met hem in dit creatieve proces te zitten en tot een eindresultaat te komen waar we beiden tevreden over waren. Ik heb ervan genoten!
Lees meer >> | 1701 keer bekeken