Lieuwke Loth houdt zich bezig met ruimtelijk werk en het oude ambacht bronsgieten en tekenen.

"Ik ben met bronzen beelden begonnen in 2003" vertelt Lieuwke. "Ik vind het een prachtig proces: van klei naar een wassen exemplaar, via mal tot brons. Vele stappen voor ik een concreet beeld in handen heb. Het werk ontstaat in m'n atelier,de mallen en wasmodellen maak ik hier ook, daarna giet ik het in een bronswerkplaats. 

De wetenschap dat het in oude tijden op bijna dezelfde wijze werd geproduceerd maakt het bijzonder met dit ambacht bezig te zijn. Stromend 'goud', lava..van vloeiend naar vaste vorm, een vorm die ik eerder al in klei geboetseerd en gezien heb."

 

Het technische proces, het gieten van het beeld, het afwerken van het brons met frees en tollen gebeurt met grote zorgvuldigheid. Dit geldt ook voor het patineren van het werk; door de plaatsing van de kleur of menging van kleuren worden de accenten van het beeld versterkt. Lieuwke: "Na dit proces heeft mijn werk haar bestaansrecht. Het doet me goed te merken dat mensen blij worden bij het zien van mijn werk. Dat het ze verrijkt of raakt. Ik maak het niet alleen voor mezelf. Juist het laten zien aan anderen, de verspreiding van de beelden vind ik een fijn en bijzonder gebeuren. De beelden gaan een eigen leven leiden, hun eigen reis tegemoet."